NEWTON ROAD

City of Westminster, London

R-LA designed the front courtyard and back gardens of a neo-Georgian residential redevelopment, which is to include 6 new flats as well as a new contemporary medical centre building within its site premises. The curving design of the new building complements the symmetrical neo-Georgian proportions and informs the courtyard layout.

The courtyard design had to accommodate a certain number of car park spaces as well as create a visual link between the old and new buildings. Clay and granite paving patterns were used to delineate and simultaneously disguise the car park spaces, making the area feel more like a vintage city square.

Elegant formal planting and granite textured paving echoing the existing architectural proportions, redefined the main entrance to the neo-Georgian building providing a renewed urban presence to the street. Informal planting and gravel gardens round the periphery of the courtyard created a dynamic juxtaposition to the formal architectural entrance.

R-LA 3D modelled both the existing architecture and the surrounding courtyard to inform and explain the landscape design. Internal views from neighbouring residential windows helped visualise the scheme at Public Consultation stage.

The use of native trees, evergreen drought resistant flowering perennials and two extensive green roofs make a significant contribution to the ecological credentials of the site.

details

Client: LDF
Architects: Colman Architects
Arboricultural: Keen Consultants
Planning Consultants: Iceni Projects
Stage: Planning Submitted end of 2017